img

Zioła w służbie zdrowia – jakie warto wybrać?

Działanie ziół na organizm człowieka zostało wielokrotnie zbadane. Dziś dietetycy polegają je tak samo, jak rekomendują spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Moc zawartych w nich substancji może wspomóc w walce z nowotworami, obniżyć ich ryzyko, wzmocnić odporność organizmu na choroby i infekcje, poprawić krążenie... Warto uwzględniać w swojej diecie zioła, nie tylko dla ich ciekawego smaku. Oto kilka mniej lub bardziej znanych i docenianych ziół i przypraw, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, by długo cieszyć się dobrym zdrowiem.

Ostropest plamisty

Ta roślina zawojowała niedawno obszar zdrowe żywienia, głównie dzięki swojemu świetnemu działaniu odtruwającemu. Ma specyficzny smak, można dosypywać ją do bardzo wielu potraw – zup, sałatek, a także zaparzać w szklance jak siemię lniane. Ostropest oczyszcza wątrobę, neutralizuje także działanie substancji z potencjałem rakotwórczym. Działa także alkalizując – neutralizuje kwasy dzięki swojej zasadowości. Chroni komórki przed mutacjami i uszkodzeniami w obrębie ich DNA.

Ruszczyk kolczasty

To świetny lek na dolegliwości ze strony układu krwionośnego. Pomaga wzmocnić i uszczelnić naczynia, więc poleca się go szczególnie mocno osobom pracującym na stojąco, a także zmagającym się pękającymi naczynkami, żylakami, hemoroidami. Dzięki wprowadzeniu ruszczyka do diety i pielęgnacji nóg zmniejsza się opuchlizna i odczuwany dyskomfort. Dlatego właśnie ruszczyk kolczysty jest tak często składnikiem żelów i maści na opuchnięte nogi.

Szczaw polny

Można go znaleźć niemal wszędzie, choć oczywiście powinny to być raczej łąki i lasy oddalone od zabudowań i spalin samochodowych. Szczaw wspomaga odporność i pomaga w odbudowaniu organizmu nadszarpniętego przez nowotwór oraz jego leczenie.

Czosnek

Jeden z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych naturalnych antybiotyków. Warto rozgnieść go na kilka minut przed zjedzeniem, wtedy zawarte w nim substancje zdążą się aktywować. Czosnek jest w stanie nie tylko wzmocnić odporność i zabić bakterie, ale także zneutralizować działanie niebezpiecznych, potencjalnie rakotwórczych substancji odkładających się w organizmie człowieka.

zdrowe zioła

Traganek i złocień maruna

Zarówno traganek, jak i złocień maruna są mało znanymi roślinami o cennych właściwościach, szczególnie dla osób będących w trakcie leczenia onkologicznego. Badania wykazują, że spożywanie tych roślin może wydłużyć życie i złagodzić dolegliwości związane z uciążliwym leczeniem.

Pieprz Cayenne

Ta ostra przyprawa nie jest jeszcze zbyt dobrze znana w Polsce. Tymczasem stanowi bardzo ciekawy dodatek do wielu potraw, co więcej, działa także jako przeciwutleniacz, zapobiegając procesom utleniania i niszczenia komórek. Rozszerza także naczynia krwionośne i działa zasadotwórczo, dzięki czemu szkodliwe kwasy odkładające się w organizmie zostają neutralizowane i unieszkodliwione.

Pszenica zielona

Niedojrzała, młoda pszenica sprawdza się głównie jako składnik zielonych koktajli. Warto pić je nawet codziennie. Małe rośliny zawierają mnóstwo mikroelementów i soli mineralnych, które otrzymały z nasion, z których wyrosły. Dzięki wysokiej zawartości dobroczynnych składników wykazują potencjał przeciwnowotworowy i stanowią dobry antyutleniacz.

Kurkuma

Ta indyjska przyprawa o złotym kolorze jest jednym z podstawowych składników curry. Wyróżnia ją głównie piękny kolor, ponieważ sam smak nie jest zbyt intensywny. Zaskakujące są za to dobre właściwości i działanie kurkumy na zdrowie. Kurkumina zawarta w tej przyprawie pomaga hamować rozwój nowotworów i zmniejsza ich ryzyko.

 

Więcej informacji znajdziesz na: jezykomania.edu.pl

Redakcja

sekretciala.pl

Zobacz również