Tymczasem skrywają one naturalne bogactwo minerałów, z których możemy czerpać.
Oskoła
Jednym z najbardziej odżywczych naturalnych napojów wytwarzanych przez drzewa jest sok brzozowy, znany pod staropolską nazwą oskoła. Wczesną wiosną, w sezonie zbierania oskoły, z nacięć na większych okazach pni brzozowych można uzyskać nawet do 15 litrów soku jednego dnia. Słodki smak oskoły orzeźwia i pobudza zmysły, a jej liczne właściwości korzystne dla organizmu są niepodważalne. Picie soku z brzozy nie bez powodu zalecane jest w okresie wczesnej wiosny, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i wirusy. Mimo, że sok z brzozy zbierany jest tylko wczesną wiosną, to przez cały rok możemy go znaleźć w supermarketach. Sok z brzozy Oskoła znajdziemy zarówno w wersji naturalnej, bez cukru oraz w 4 smakach wzbogaconych sokiem z owoców.
Kora dębowa
Ten powszechnie dostępny surowiec wykorzystać można na wiele sposobów. Wodny wyciąg z kory dębu posiada między innymi właściwości przeciwpotne, ale można go stosować także w leczeniu skóry trądzikowej lub przy niektórych wysypkach, owrzodzeniach lub stanach łojotokowych. Płukanka na bazie kory dębowej to także doskonały naturalny kosmetyk dla naszych włosów, delikatnie barwiąca je na brązowy kolor i subtelnie kryjąca pierwsze siwe kosmyki.
Kwiat lipy
Z kwiatu lipy produkowane są doskonałe, naturalne olejki działające oczyszczająco na skórę. Oprócz łagodnych właściwości posiadają także relaksujący zapach, dzięki czemu lipowa aromaterapia to czysta przyjemność. Kosmetyki zawierające ekstrakt z lipy to prawdziwe dobrodziejstwo dla wielu typów cery, a zwłaszcza cery naczynkowej, wrażliwej i zaczerwienionej.
Cena: 5 zł/ 300 ml
Komentarze (0)