Uwielbiają je ci, którzy w kuchni nie czują się mistrzami, doceniają zabiegane gospodynie domowe, ubóstwiają wszyscy miłośnicy smakowitych dań! Eintopfy, czyli dania jednogarnkowe, są idealne na zimne dni, na spotkanie przy rodzinnym stole, a także wtedy, kiedy trzeba zrobić obiad na kilka dni i… kiedy kompletnie nie ma się na niego pomysłu!
Potrawka zrobiona w wielkim garnku to idealny sposób na to, aby z niczego zrobić smakowite danie, którym uda się lub oczarować domowników lub gości. Wystarczy odrobina wyobraźni, by stworzyć idealny eintopf, który stanie się popisowym, rodzinnym daniem. Co wkładać do garnka a czego unikać, by tworzyć wyjątkowe i smakowite dania jednogarnkowe?
Kapusta dobra na wszystko!
To oczywiste, że najbardziej popularnym eintopfem z kapusty jest bigos. Większości jednak kojarzy się ze żmudnym przygotowywaniem i wielogodzinnym gotowaniem. W istocie, idealny bigos wymaga czasu, zaangażowania, serca i oczywiście odpowiednich składników. Okazuje się jednak, że są także inne, równie wyśmienite dania z kapusty, które można przyrządzić szybko i łatwo. Kapusta jest bowiem idealnym składnikiem, jeśli chodzi o dania jednogarnkowe i nie chodzi wyłącznie o kiszoną czy białą kapustę! Również pekińska kryje w sobie duży potencjał i będzie świetnym składnikiem, jeśli chodzi o dania robione w dużej ilości.
A jakie dania z kapusty warto przygotować w formie jednogarnkowej potrawy? Co ze sobą łączyć, aby wyszło coś pysznego? Kiszona kapusta doskonale smakuje, kiedy przesmaży się ją z boczkiem, cebulą i pieczarkami. Nie wymaga dodatkowego sosu, ale dobrze smakuje w połączniu z grzybowym. Warto się wspomóc gotowym sosem, w którym składniki proporcje zostały już odpowiednio dobrane! Dobrym wyborem może się okazać Sos borowikowy Jak u Mamy WINIARY. Równie ciekawym połączeniem może okazać się biała kapusta z mięsem mielonym i ryżem. Coś to przypomina? Owszem – klasyczne gołąbki! Jeśli nie ma się czasu na ich zawijanie, można od razu połączyć wszystkie składniki, a kapustę drobno pokroić. Wszystkie składniki duszone razem w niewielkiej ilości wody, z sosem pomidorowym, odpowiednio przyprawione (koniecznie z odrobiną kminku!), stworzą idealne danie jednogarnkowe, które zaskoczy każdego miłośnika gołąbków!
Mięso i warzywa – jednogarnkowe klasyki Eintopfy to nie tylko dania z kapusty! Ogromny potencjał kryją w sobie także fasola oraz warzywa korzeniowe, a także cebula czy papryka, które można łączyć z dowolnymi rodzajami mięsa, zarówno mielonego, jak i w formie gulaszu. Klasykiem, jeśli chodzi o szybkie i proste dania jednogarnkowe, jest świeżonka, czyli połączenie mięsa wieprzowego z cebulą lub też wątróbka z cebulką. Miłośnicy bardziej egzotycznych potraw zachwycą się chilli con carne, czyli mieloną wołowiną z fasolą, kukurydzą, sosem pomidorowym i kuminem. Z kolei ci, którzy lubią w kuchni eksperymentować… mają ogromne pole do popisu! Warto próbować samemu szukać idealnych połączeń, pamiętając jedynie o tym, że eintopf to nie zupa, a potrawka, więc konieczne są w niej zarówno większe, jak i mniejsze kawałki mięsa i dodatków. Nawet proste składniki, które na co dzień znajdziemy w lodówce, w towarzystwie aromatycznych przypraw lub sosów zmienią się w pożywne i pełne smaku danie!
Artykuł partnera
Komentarze (0)