Kolorowe sałatki warzywne czy te z dodatkiem mięsa sprawdzą się niemal w każdej okazji.. Nie trzeba ich podgrzewać, zachwycają różnorodnymi smakami i sycą na długo. Są również doskonałym wyborem, gdy chcemy przygotować coś na szybko i zabrać danie np. do pracy Poznaj garść inspiracji na pyszne sałatki – w sam raz do lunchboxa!
Sałatki ze świeżą rukolą
Świeża rukola to składnik po który często sięgamy, chcąc przygotować apetyczna sałatkę. Sałatka z rukolą idealnie nadaje się na szybki lunch w pracy, co więcej – doskonale smakuje w towarzystwie chrupiącej bagietki czy tostów. Do rukoli można dodać inne sałaty np. lodową, rzymską czy roszponkę. Znakomicie komponują się one ze świeżymi warzywami, takimi jak pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka i papryka. Jednak czasami warto nieco urozmaicić danie sycącymi dodatkami w postaci jajek na twardo, brokuła, brukselki, kurczaka, tuńczyka, szynki a nawet owoców. Do rukoli pasują przede wszystkim winogrona, melon, truskawki, brzoskwinia czy gruszka. Potrawa może być także zwieńczona prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Tak przygotowana sałatka z rukolą zyska wyjątkowy smak i z powodzeniem stanie się sycącym daniem – w sam raz na przekąskę w trakcie pełnego wyzwań dnia.
Sycące sałatki z szynką
A może danie z mięsnym dodatkiem? Tradycyjna sałatka z szynką daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Można bawić się dodatkami, tworząc codziennie pyszne, aromatyczne dania. Jaka szynka sprawdzi się najlepiej? Przede wszystkim konserwowa i polędwica, jednak wszystko zależy od naszego gustu i ochoty. Warto spróbować sałatki z kaszą gryczaną, szynką i jajkiem, a także z kalafiorem i serem żółtym czy papryką i kukurydzą. Doskonały smak dania tkwi w jego prostocie, dlatego można postawić na minimalizm i przygotować prostą sałatkę z szynką, cebulą, kukurydzą i papryką. Nie należy zapominać o aromatycznych ziołach, takich jak natka pietruszki, koperek czy szczypiorek. Aby sałatka z szynką była bardziej zwarta i wyrazista w smaku, warto wszystkie składniki połączyć z majonezem, np. wykorzystując w tym celu Majonez Sałatkowy WINIARY.
Sałatki z ryżem
Sałatki z ryżem cieszą się niesłabnącą popularnością i trudno się temu dziwić – niezwykle łatwo je przygotować, są sycące i apetyczne. W tym przypadku również można wykorzystać dowolne dodatki, które akurat mamy w lodówce. Ryż w szczególności dobrze komponuje się z serem żółtym, szynką, papryką, ogórkiem kiszonym, porem, kukurydzą czy jajkami ugotowanymi na twardo. Składnik ten może być również podstawą sałatek serwowanych z gotowanymi warzywami, takimi jak brokuły, marchew czy brukselka. Ryż sam w sobie jest mało wyrazisty w smaku, dlatego warto pamiętać o dodaniu aromatycznych przypraw np. bazylii, ziół prowansalskich, świeżo mielonego pieprzu czy papryki ostrej. Wszystko zależy od tego, jakich warzyw użyjemy do sałatki.
Sałatki makaronowe
Sałatki z makaronem są najbardziej sycące, dlatego będą idealnym wyborem na większy głód w porze lunchowej. Makaron można łączyć ze świeżymi warzywami, takimi jak pomidor, rukola, roszponka, papryka czy ogórek. Równie doskonale smakuje jako baza do kolorowych sałatek warstwowych z kukurydzą, fasolą czerwoną, ogórkami konserwowymi, jajkami i serem żółtym. Warto również przygotować makaron z pieczonymi warzywami, takimi jak kalafior, brokuły, cukinia, papryka czy bakłażan. Całość można zwieńczyć smakowitym majonezem lub sosem jogurtowym. Doskonały efekt gwarantowany!
Apetyczne sałatki to dania, które możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów. Bogactwo składników, smakowite sosy, chrupiące warzywa – wszystko to sprawia, że bez trudu przyrządzimy posiłek, który z powodzeniem doda nam energii w ciągu dnia!
Artykuł partnera
Komentarze (0)