img

Dieta lekkostrawna - co jeść? Przykładowy jadłospis

Dla kogo przeznaczona jest dieta lekkostrawna?

Dobrze zbilansowana dieta powinna być lekkostrawna i dostarczać odpowiedniej ilości energii, makroskładników i witamin. Ważne jest, aby spożywać pokarmy, które są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Lekarze i dietetycy zalecają tę dietę przy:

  • Choroby żołądka lub jelit
  • Choroby zakaźne związane z gorączką
  • Nowotworach przewodu pokarmowego
  • Podczas rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
  • Pacjenci, u których zaburzenia żołądkowo-jelitowe powodują długotrwałe przebywanie w łóżku.
  • Żywieniu dla osób starszych

Dieta ta ma na celu poprawę stanu zdrowia, odżywiania i trawienia pacjenta. Może być również stosowana w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych.

Zasady diety lekkostrawnej

  • Należy ograniczyć spożycie błonnika, potraw wędzonych, peklowanych i smażonych. Są one ciężkostrawne i mogą zalegać dłużej w przewodzie pokarmowym. Z diety eliminuje się również ostre przyprawy.
  • Najlepszą metodą obróbki termicznej jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.
  • Ważne jest, aby przed rozpoczęciem gotowania usunąć skórki i pestki z owoców i warzyw. Te metody sprawią, że składniki odżywcze zawarte w żywności będą bardziej dostępne dla enzymów trawiennych.
  • Jedz więcej posiłków w ciągu dnia, ale w mniejszych porcjach i o regularnych porach. Pomoże to odciążyć żołądek. Zaleca się spożywanie 4-6 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 2 godziny przed snem.
  • Ważne jest, aby posiłki nie były zbyt gorące ani zbyt zimne - powinny być spożywane w temperaturze pokojowej.
  • Każde danie należy spożywać w miłej atmosferze.

Zobacz także: Jak dieta wpływa na samopoczucie?

zdrowa dieta

Co można jeść na diecie niskokalorycznej?

Produkty zbożowe, takie jak:

  • Chleb jasny
  • Bułki pszenne
  • Mąka pszenna
  • Kasza jęczmienna
  • semolina
  • kasza proso,
  • drobny makaron jasny,
  • Płatki zbożowe błyskawiczne
  • Płatki zbożowe z prosa i ryżu

Ważne jest, aby w ciągu dnia spożywać wystarczającą ilość warzyw i owoców.

  • Marchew
  • Pietruszka
  • Dynia
  • kabaczek,
  • ziemniaki,
  • seler
  • skórki pomidorów
  • maliny
  • truskawki,
  • jagody,
  • banany
  • Pieczone jabłka

Najlepiej wybrać:

  • jogurt naturalny,
  • kefir
  • maślankę,
  • twaróg, niskotłuszczowy lub półtłusty
  • Mleko o maksymalnej zawartości tłuszczu 2%.

Najlepszymi mięsami są drób, królik, cielęcina, a w mniejszych ilościach chude kawałki wieprzowiny i wołowiny.

Dieta musi zawierać zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, oleje rzepakowe i lniane. Ważne jest również uwzględnienie ryb.

W zależności od indywidualnej tolerancji mogą pojawić się również orzechy. Najlepiej jest pić tylko naturalną wodę niegazowaną oraz lekkie napary herbaty i kawy. Można stosować przyprawy takie jak tymianek i bazylia, rozmaryn, cynamon, lubczyk.

Co wolno jeść na diecie niskokalorycznej?

Aby zminimalizować dyskomfort, należy zmienić jadłospis i wyeliminować z diety słodzone i nieoczyszczone produkty zbożowe. Dopuszczalne są słodzone płatki śniadaniowe, chrupiące muffinki, pieczywo, brązowy ryż, makaron, mąka razowa.

Podczas gdy owoce i warzywa są ważną częścią zdrowej diety, niektóre z nich mogą powodować dyskomfort.

Również owoce w syropie, suszone owoce i dżemy powinny być przechowywane na półce. Nie zaleca się spożywania tłustych mlek, kremów, serów topionych, serów pleśniowych, a także wszelkich tłustych mięs, tłustych wędlin oraz wędzonych i/lub konserwowanych owoców morza. Spożywanie ciecierzycy, soczewicy, cieciorki i bobu może powodować dyskomfort. Nasiona roślin strączkowych powinny zostać usunięte z codziennej diety. Dieta nie powinna zawierać tłuszczów takich jak smalec, olej palmowy i olej kokosowy. Nie zaleca się spożywania mocnych naparów, takich jak kawa, herbata, napoje gazowane i alkohol.

Produkty te nie powinny być traktowane jako zalecenia dla ogółu populacji. Mogą się one różnić w zależności od indywidualnej tolerancji pacjenta. Ważne jest, aby monitorować swój organizm i odpowiednio dostosować dietę.

Dieta lekkostrawna - przykładowy jadłospis

  • Śniadanie - Płatki owsiane z cynamonem i truskawkami
  • Drugie śniadanie - Zapiekane kulki ryżowe i warzywa
  • Lunch - Klopsiki z indyka z ziemniakami, koperkiem i warzywami
  • Podwieczorek: Mus z pieczonych jabłek
  • Kolacja - Zupa krem z pieczonej dyni i grzanki pszenne

Redakcja

sekretciala.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz