Dla kogo przeznaczona jest dieta lekkostrawna?
Dobrze zbilansowana dieta powinna być lekkostrawna i dostarczać odpowiedniej ilości energii, makroskładników i witamin. Ważne jest, aby spożywać pokarmy, które są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Lekarze i dietetycy zalecają tę dietę przy:
- Choroby żołądka lub jelit
- Choroby zakaźne związane z gorączką
- Nowotworach przewodu pokarmowego
- Podczas rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
- Pacjenci, u których zaburzenia żołądkowo-jelitowe powodują długotrwałe przebywanie w łóżku.
- Żywieniu dla osób starszych
Dieta ta ma na celu poprawę stanu zdrowia, odżywiania i trawienia pacjenta. Może być również stosowana w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych.
Zasady diety lekkostrawnej
- Należy ograniczyć spożycie błonnika, potraw wędzonych, peklowanych i smażonych. Są one ciężkostrawne i mogą zalegać dłużej w przewodzie pokarmowym. Z diety eliminuje się również ostre przyprawy.
- Najlepszą metodą obróbki termicznej jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.
- Ważne jest, aby przed rozpoczęciem gotowania usunąć skórki i pestki z owoców i warzyw. Te metody sprawią, że składniki odżywcze zawarte w żywności będą bardziej dostępne dla enzymów trawiennych.
- Jedz więcej posiłków w ciągu dnia, ale w mniejszych porcjach i o regularnych porach. Pomoże to odciążyć żołądek. Zaleca się spożywanie 4-6 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 2 godziny przed snem.
- Ważne jest, aby posiłki nie były zbyt gorące ani zbyt zimne - powinny być spożywane w temperaturze pokojowej.
- Każde danie należy spożywać w miłej atmosferze.
Zobacz także: Jak dieta wpływa na samopoczucie?
Co można jeść na diecie niskokalorycznej?
Produkty zbożowe, takie jak:
- Chleb jasny
- Bułki pszenne
- Mąka pszenna
- Kasza jęczmienna
- semolina
- kasza proso,
- drobny makaron jasny,
- Płatki zbożowe błyskawiczne
- Płatki zbożowe z prosa i ryżu
Ważne jest, aby w ciągu dnia spożywać wystarczającą ilość warzyw i owoców.
- Marchew
- Pietruszka
- Dynia
- kabaczek,
- ziemniaki,
- seler
- skórki pomidorów
- maliny
- truskawki,
- jagody,
- banany
- Pieczone jabłka
Najlepiej wybrać:
- jogurt naturalny,
- kefir
- maślankę,
- twaróg, niskotłuszczowy lub półtłusty
- Mleko o maksymalnej zawartości tłuszczu 2%.
Najlepszymi mięsami są drób, królik, cielęcina, a w mniejszych ilościach chude kawałki wieprzowiny i wołowiny.
Dieta musi zawierać zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, oleje rzepakowe i lniane. Ważne jest również uwzględnienie ryb.
W zależności od indywidualnej tolerancji mogą pojawić się również orzechy. Najlepiej jest pić tylko naturalną wodę niegazowaną oraz lekkie napary herbaty i kawy. Można stosować przyprawy takie jak tymianek i bazylia, rozmaryn, cynamon, lubczyk.
Co wolno jeść na diecie niskokalorycznej?
Aby zminimalizować dyskomfort, należy zmienić jadłospis i wyeliminować z diety słodzone i nieoczyszczone produkty zbożowe. Dopuszczalne są słodzone płatki śniadaniowe, chrupiące muffinki, pieczywo, brązowy ryż, makaron, mąka razowa.
Podczas gdy owoce i warzywa są ważną częścią zdrowej diety, niektóre z nich mogą powodować dyskomfort.
Również owoce w syropie, suszone owoce i dżemy powinny być przechowywane na półce. Nie zaleca się spożywania tłustych mlek, kremów, serów topionych, serów pleśniowych, a także wszelkich tłustych mięs, tłustych wędlin oraz wędzonych i/lub konserwowanych owoców morza. Spożywanie ciecierzycy, soczewicy, cieciorki i bobu może powodować dyskomfort. Nasiona roślin strączkowych powinny zostać usunięte z codziennej diety. Dieta nie powinna zawierać tłuszczów takich jak smalec, olej palmowy i olej kokosowy. Nie zaleca się spożywania mocnych naparów, takich jak kawa, herbata, napoje gazowane i alkohol.
Produkty te nie powinny być traktowane jako zalecenia dla ogółu populacji. Mogą się one różnić w zależności od indywidualnej tolerancji pacjenta. Ważne jest, aby monitorować swój organizm i odpowiednio dostosować dietę.
Dieta lekkostrawna - przykładowy jadłospis
- Śniadanie - Płatki owsiane z cynamonem i truskawkami
- Drugie śniadanie - Zapiekane kulki ryżowe i warzywa
- Lunch - Klopsiki z indyka z ziemniakami, koperkiem i warzywami
- Podwieczorek: Mus z pieczonych jabłek
- Kolacja - Zupa krem z pieczonej dyni i grzanki pszenne
Komentarze (0)