Zdrowe odżywianie jest często najlepszym sposobem leczenia wielu chorób. Jest ono również zalecane w przypadku konieczności stosowania leków.
Dlaczego by nie jeść zdrowo?
Powszechnie wiadomo, że prawidłowe odżywianie jest kluczowe dla dobrego wzrostu i zdrowia. Dzięki temu można uniknąć wielu chorób, które czasami mogą trwać latami z powodu spożywania zbyt wielu lub zbyt małej ilości składników odżywczych. Oto najczęstsze rodzaje chorób.
- Choroby układu krążenia
- nadciśnienie
- cukrzyca typu 2
- otyłość
- kamienie żółciowe
- anemia z niedoboru żelaza
- osteoporoza
- niektóre nowotwory (żołądka i okrężnicy, piersi itp.)
Złe odżywianie może również powodować poważniejsze problemy, takie jak trudności w nauce, chroniczne zmęczenie, zaburzenia uwagi i trudności w uczeniu się.
Zdrowe i zrównoważone odżywianie jest najlepszym sposobem na leczenie wielu chorób. Jest ono również zalecane, gdy konieczne jest stosowanie leków. Otyłość i nadwaga są dziś dużymi problemami w Polsce. Przyczyną tych problemów są zaburzenia odżywiania, niedostateczna ilość ruchu oraz dodatni bilans energetyczny. Choroby te mogą również prowadzić do zaburzeń metabolicznych, takich jak nadciśnienie tętnicze, zespół metaboliczny, podwyższone stężenie glukozy i cholesterolu w surowicy krwi, zaburzenia metaboliczne, zespół metaboliczny, zespół metaboliczny, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i inne. Niedożywienie jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Może prowadzić do braku kalorii i niedoborów żywieniowych. Musimy pamiętać, że w dzisiejszych zabieganych czasach na nasze zdrowie ma wpływ to, co jemy.
Oto kilka ważnych wskazówek dotyczących zdrowej diety:
- Jedz regularnie
- Jedz co najmniej trzy główne posiłki dziennie (śniadanie obiad i kolację) oraz dwie przekąski (śniadanie lub podwieczorek) każdego dnia.
- Przerwy między posiłkami nie powinny trwać dłużej niż 3-4 godziny.
Regularne posiłki zapewniają stały dopływ glukozy do organizmu i chronią nas przed nagłym, nieprzyjemnym uczuciem głodu, które może być trudne do opanowania. Chroni nas to przed przejadaniem się i spożywaniem zbyt dużej ilości kalorii.
Zwracaj uwagę na różnorodność pokarmów
Twoje ciało otrzyma więcej składników odżywczych, witamin i minerałów, jeśli będziesz spożywać zróżnicowaną dietę. Dobrze zbilansowana dieta jest najlepszym sposobem na uzyskanie składników odżywczych i witamin. Naukowcy są zgodni, że spożywanie bogatych w antyoksydanty owoców i warzyw jest bardziej korzystne niż suplementacja tymi witaminami. W praktyce ważne jest, aby głównym źródłem witamin była żywność. Suplementacja może być opcją w przypadku podejrzenia niedoborów lub stosowania niskokalorycznej diety.
Unikaj spożywania zbyt dużej ilości tłuszczu i cholesterolu
Istnieją wyjątki od tej reguły. Chociaż należy kontrolować poziom cholesterolu i tłuszczów zwierzęcych, ważne jest, aby jeść warzywa i ryby. Tłuste mięsa warto zastąpić wędlinami, smalec, masło i oleje roślinne olejem roślinnym lub miękkimi margarynami, a śmietanę - beztłuszczowym jogurtem. Nasz organizm nie potrafi syntetyzować wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla naszego zdrowia. Dlatego znajdują się one w rybach morskich, takich jak śledź, makrela i szprot. Wykazano, że kwasy te poprawiają profil lipidowy krwi (obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu całkowitego), a także mają właściwości przeciwpłytkowe, antyarytmiczne i przeciwzapalne.
Kwasy tłuszczowe trans, występujące w produktach typu fast food, twardych margarynach i tłuszczach piekarniczych, nie są dobre dla organizmu. Mogą one zwiększać stężenie we krwi cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, co może sprzyjać rozwojowi miażdżycy.
Spożywaj dużo owoców i warzyw
Wiele witamin i składników mineralnych znajduje się w warzywach i owocach, dlatego powstała Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zawierają one również wiele mniej znanych związków, takich jak bioflawonoidy i polifenole. Ze względu na dużą zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego i wody, warzywa są dobrym wyborem. Nie powinny one jednak wchodzić w skład głównych posiłków.
Owoce również zawierają błonnik rozpuszczalny w wodzie. Błonnik odgrywa ważną rolę w regulacji i metabolizmie lipidów. Zmniejsza ilość cholesterolu całkowitego, przyspiesza jego wydalanie z kałem, wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych, opóźnia wchłanianie trójglicerydów, zwiększa wydalanie tłuszczów z kałem. Owoce zawierają również cukry proste, dlatego osoby z nadwagą lub otyłością powinny ograniczyć ich spożycie do 300g dziennie.
Zdrowe węglowodany i nasiona roślin strączkowych są ważne
Źródłem węglowodanów powinny być węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym. Są to tak zwane zdrowe produkty węglowodanowe. Należą do nich pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż i płatki owsiane. Zdrowe węglowodany są dobrym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego duży wpływ ma błonnik nierozpuszczalny w wodzie, szczególnie ten znajdujący się w otrębach i suszonych roślinach strączkowych. Działanie to rozpoczyna się już w jamie ustnej poprzez stymulację funkcji żucia i zwiększenie wydzielania śliny. Na jelito grube działa poprzez mechaniczne drażnienie jego ścian. Może to zapobiegać zaparciom, a także odgrywać rolę w zapobieganiu polipom i uchyłkowatości jelit.
Pij dużo wody
Woda jest niezbędnym składnikiem naszego organizmu. 65-70% masy ciała dorosłego człowieka składa się z wody. Jej rola jest kluczowa. Jest niezbędna do utrzymania stałej temperatury ciała i pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Transportuje również składniki odżywcze do naszych komórek i wspomaga proces wchłaniania substancji odżywczych. Pamiętaj, aby pić wodę w małych ilościach.
Picie wody w dużych ilościach od czasu do czasu może wypłukać z organizmu sole mineralne. Nie pozwalaj sobie na uczucie pragnienia, gdyż może to świadczyć o częściowym odwodnieniu.
Dowiedz się więcej na https://wybierzfiltr.pl/a/fxyr,ile-wody-powinienes-pic-rola-wody-w-organizmie
Sól powinna być ograniczona
Sól jest niezbędnym składnikiem ludzkiego ciała. Jednak nadmierne spożycie sodu może prowadzić do nadciśnienia i innych zaburzeń. Powinniśmy ograniczać sól w produktach. Należy jednak ograniczyć sól w produktach wysokosolnych i wysoko przetworzonych, takich jak konserwy mięsne, zupy i sosy, dania gotowe i frytki, a także w produktach szczególnie bogatych i słonych, takich jak konserwy mięsne, solone orzeszki i dania gotowe. WHO zaleca, aby spożycie soli nie przekraczało pięciu gramów dziennie. Jedna łyżeczka. Jedna łyżeczka.
Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci ograniczyć spożycie soli w diecie
- Zdejmij solniczkę ze stołu i nie dodawaj soli do potraw. Łatwo jest przyzwyczaić się do mniej słonego smaku.
- Zamiast soli używaj innych przypraw, takich jak suszone lub świeże zioła.
- Unikaj Vegety i mieszanek przyprawowych, ponieważ zawierają dużo soli.
- Wybieraj świeże, nieprzetworzone produkty
- Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z soli, lepszym rozwiązaniem jest sól sodowo-potasowa.
- Podczas zakupów pamiętaj, aby czytać etykiety i wybierać produkty o niskiej zawartości soli.
Umiarkowanie w spożyciu alkoholu
Powszechnie wiadomo, że czerwone wino odgrywa rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Nie należy jednak nadużywać alkoholu. Kieliszek czerwonego wina od czasu do czasu nie wyrządzi żadnej szkody. Osoby, które piją więcej alkoholu mają więcej problemów z układem krążenia. Wynika to z faktu, że przewlekłe nadużywanie alkoholu może zaburzać metabolizm lipidów i węglowodanów oraz negatywnie wpływać na naczynia krwionośne. U osób uzależnionych może również dojść do alkoholowego stłuszczenia wątroby i innych poważnych chorób, takich jak marskość wątroby czy zapalenie trzustki. Należy pamiętać o psychologicznych i społecznych konsekwencjach uzależnienia od alkoholu.
Komentarze (0)